Bictgroep ITF WorldTennis The Hague – Finales

Arantxa Rus en Max Houkes zegevieren op zinderende finaledag

De hele week leefde iedereen toe naar de finaledag van het BICT Groep ITF The Hague en zondag was het eindelijk zo ver. Na twee zeer spannende en hoogstaande finales kroonden Max Houkes en Arantxa Rus zich tot winnaars van het toernooi van 2023.

Een uur eerder dan gepland, in verband met de verwachte regen, begonnen Max Houkes en Guy den Ouden aan de herenfinale. ‘Nou, vooraf dacht ik wel: 11.00 uur? Misschien zijn er nog veel brakke mensen en is het niet zo druk, maar dat viel hartstikke mee’, zei Houkes kort nadat hij zijn eerste matchpoint had benut.

Bijzonder
In de eerste set trok Den Ouden met 6-3 nog aan het langste eind, maar in sets 2 en 3 maakte Houkes uiteindelijk de minste fouten en knokte hij zich knap terug: 6-3, 6-3. Een korte blessurebehandeling aan zijn been deerde de Emmenaar niet. Na afloop deden beide heren op het center court hun verhaal. ‘Het is niet elke week dat we voor zoveel mensen spelen, dus was het wel bijzonder. Uiteindelijk heeft Max deze zege verdiend’, zo sprak Den Ouden na de finale op het center court.

Houkes was erg blij met zijn tweede ITF-titel van het jaar: ‘Deze overwinning zorgt voor heel veel ontlading. Het was alweer een tijdje geleden dat ik een finale had gehaald. Guy en ik kennen elkaar goed, de laatste twee maanden speelden we al twee keer tegen elkaar en ik verloor twee keer. Nu staat het dus 2-1, maar ik heb wel de titel!’

Finale tussen Rus en Beljek
Na de eindstrijd bij de heren was het de beurt aan de dames. De torenhoge favoriet Arantxa Rus, die zaterdag samen met Kristina Mladenovic al het dubbeltoernooi won, nam het op tegen de Tsjechische Sara Beljek. Het 17-jarige talent had gedurende de week al tennis van zeer hoog niveau laten zien en in de finale werd ook Rus hevig op de proef gesteld. Met behendig voetenwerk haalde Beljek veel ballen terug, waardoor ze van een 4-1 achterstand in de eerste set kon terugkomen tot 4-4. Even later in de tiebreak bleek de ervaring van Rus toch doorslaggevend.

In de tweede set leek de Westlandse na een vroege break (2-0) eenvoudig op de overwinning af te gaan, maar wéér toonde Beljek veerkracht. Ze won vier games op rij (2-4), maar toen toonde Rus eens te meer aan waarom ze op de 86ste plek van de wereldranglijst staat. Ze maakte de achterstand onschadelijk en bij 5-4 was haar eerste matchpoint direct raak.

Rus is extra trots
Na afloop bedankten beide spelers elkaar, het publiek en de organisatie. Dat Rus in haar eigen regio alweer de 21ste ITF-titel uit haar carrière pakte, deed haar veel. ‘De sfeer was de hele week super. Het is fijn om weer eens in Nederland te spelen’, sprak ze. ‘Een mooiere dag dan vandaag had ik niet kunnen wensen. Je weet dat je de favoriet bent, maar moet het dan ook waarmaken. Het niveau op het toernooi was echt hoog, dus je moet je beste spel laten zien. Daarom ben ik extra trots op deze titel.’

Vlak voor de regen konden op het center court door toernooidirecteur Mark-Paul Burgersdijk, Bas Voermans (hoofdsponsor BICT Groep) en Hilbert Bredemeijer (namens de gemeente Den Haag) de prijzen worden uitgereikt. Even later werden ook alle vrijwilligers en mensen die het toernooi mede mogelijk hebben gemaakt uitgebreid bedankt en in het zonnetje gezet.

De organisatie kijkt vol trots terug op een zeer geslaagde vijfde editie van het BICT Groep ITF The Hague en hoopt voor volgend jaar op een net zo groot succes.

Tekst: PR-Burgersdijktennis

Meerdere foto’s worden maandag toegevoegd

Deel dit bericht met je vrienden via: